Οδηγίες αντιμετώπισης περιστατικών λύσσας

Εκτύπωση

1. Με αφορμή το αναφερόμενο στο επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο, και των πρόσφατων περιστατικών λύσσας που καταγράφηκαν σε ζώα στη Β. Ελλάδα, ο Δήμος Πεντέλης στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενημερώνει τους πολίτες για την αντιμετώπιση περιστατικών λύσσας.

2. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανάλογο περιστατικό, παρακαλούμε άμεσα να το αναφέρετε στην Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τηλ. 213 2100574-75 ή στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

3. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει πολύ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση και την πρόληψη περιστατικών λύσσας τις οποίες και σας παραθέτουμε για ενημέρωσή σας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΜΕ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΖΩΟ

-          Μην πανικοβάλλεστε όμως και μην υποβαθμίζετε το γεγονός. Εντοπίστε όλες τις πληγές, πλύνετε και καθαρίστε αμέσως και       επιμελώς με άφθονο νερό και σαπούνι (για 15 λεπτά) και εφαρμόστε σε αυτές σε βάθος ένα κοινό αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο αντισηπτικό (ιώδιο).

-          Αναζητήστε ιατρική βοήθεια το γρηγορότερο και περιγράψτε τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

-          Προσπαθήστε να συγκρατήσετε στη μνήμη σας την εικόνα του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κλπ.), την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και πού κατευθύνθηκε το ζώο μετά.

-          Εάν πρόκειται για άγριο ζώο, σε περίπτωση που θα χρειαστεί να θανατωθεί, δεν θα πρέπει να καταστραφεί το κεφάλι του. Η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού της λύσσας γίνεται στον εγκέφαλο του ζώου και γι΄αυτόν τον λόγο θα πρέπει να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.

-          Αναφέρετε το περιστατικό στη Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τηλ. 213 2100574-75 ή στο τμήμα προαγωγής και προάσπισης της δημόσιας υγείας του Δ. Πεντέλης, τηλ. 2132050092.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ

-          Διατηρείτε τους σκύλους, γάτες ή τυχόν άλλα κατοικίδια πλήρως εμβολιασμένα κατά της λύσσας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κτηνιάτρου σας.

-          Εάν το κατοικίδιό σας δαγκωθεί ή δεχτεί επίθεση από άγριο ζώο ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά, αναφέρετε το συμβάν στο τοπικό Τμήμα Κτηνιατρικής και στον Κτηνίατρό σας.

-          Μειώστε τις πιθανότητες έκθεσης του κατοικίδιού σας. Ζώα που περιφέρονται ελεύθερα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Κυκλοφορείτε το ζώο σας με λουρί. Αν μένετε κοντά σε δάσος, μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφή έξω από το σπίτι σας. Μπορεί να προσελκύσουν άγρια ζώα.

 

Επισυνάπτεται η αναλυτική ανακοίνωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Πεντέλης

Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (OdhgiesgiaLyssa.pdf)OdhgiesgiaLyssa.pdf[ ]51 kB

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies